Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar lófajták

2011.12.04

Nónius

A Nóniusz a Furioso „rokona”, mely a XIX. századból ered Magyarország, Hortobágyról.

 

A fajtával tulajdonképpen a hadsereget szerették volna ellátni, katonalónak szánták. De kezdjük az elején. A fajta alapítója Nonius Senor volt, de csak, hogy megemlítsük, Nonius egy anglo-norman mén nevét is takarta. Kialakulására három fajta volt a legnagyobb hatással. Ez volt a már említett Anglo-Norman, melytől tömegesebb lett, az Arab telivér mely a nemességet kölcsönözte, végül, de nem utolsó sorban az Angol félvér, mely a mozgását javította. A fajta megnevezését mégsem az alapítójától kapta, hanem a Nonius nevezetű ménről. A fajtával tulajdonképpen beltenyésztést végeztek. Mivel a beltenyésztés végett a típus hibák kiütköztek a fajtán, megpróbálták az 1860-as évektől egyre inkább Angol telivérekkel javítani. Mivel később, a háborúk után a fajtára, mint katonalóra már nem volt szükség, a fajtát jellege miatt hátas- és igáslónak használták, illetve használják a mai napig. A fajtának tulajdonképpen két típusa alakult ki. A hátas jellegű, illetve a tömegesebb jellegű.

Sokoldalú, nyugodt, kitartó, jó felépítésű, tömeges. Feje kosfej, vagy félkosfej, a nyak nem túl hosszú, középmagasan illesztett, a mar nem túl kifejezett, háta kissé hosszú, mellkasa nem túl mély, a far terjedelmes. A lábak erősek és arányosak, a pata kemény. Ugyanakkor meg kell említenünk az inait, melyek szárazak.

 

Marmagassága kb. 160-170 cm, övmérete 190 cm körüli. Színe a pej, sötétpej, illetve a fekete.

 

Shagya Arab

Fajtaleírás:

A Shagya arab, Magyarország fajtáinak egyike. Ezt a fajtát nagy becsben tartják mind a magyarok, mind a külföldiek. Kiváló hátasló, híres a minőségéről. Arab jellegű és a XIX. századból származik. Sokan összetévesztik a Shagya arabot az Arab telivérrel. Pedig azért van különbség. Nézzétek csak:

A tenyésztés célja eredetileg egy katonmén létrehozása. A Bábolnai Ménest 1789-ben alapították. 1816 után a tenyésztési előírások megkomolyodtak a Shagya-val szemben, meghatározták a tenyészcélt, miszerint a kancákat csak keleti vérű mének fedezhetik. Így a fajta magas arab vérhányaddal rendelkezik. Így természetesen a fajta kialakulásában a legnagyobb szerepet az Arab ló kapta, erről is kapta a nevét (Arab). Az Arab Ló Tenyésztőinek Szövetsége 1972-ben alakult. A fajtát önálló fajtaként csak 1978-ban ismerték el. Egyébként, hogy visszatérjük a fajta kialakulására, három fajtát kell az Arab telivéren kívül megemlítenünk, amelyek hozzájárultak a Shagya Arab fajtához. Ez a spanyol, a magyar, és az angol telivér. A Shagya, az Shagya Arab fajtának az alapító ménének a neve. Ezért lett Shagya Arab. Bábolnára 1836-ban érkezett Szíriából, 160 cm-es, szürke mén volt.

Tömegesebb mint az Arab telivérek, a marja is kifejzettebb, és a lapockája is dőltebb. A fej gyönyörű, barátságos és előkelő, széles homlokkal, kifejező szemekkel. A fülek kicsik, a nyak magasan illesztett, nem túl hosszú. A hát középhosszú, olykor rövid, az ágyék tökéletes. A far terjedelmes, a hátsó végtagok szabályosak, az ízületek szárazok, a paták szabályosak. A faroktűzés magasan helyezkedik el. Energikus, gyors, vágtája kerek.

Marmagassága 160 cm körüli, szárkörmérete 19-20 cm. Bármilyen színben előfordul, de a leggyakoribb a szürke, pej és a fekete.

Hátaslónak kiváló, de fogatlónak, kocsilónak is alkalmas. Találkozhatunk a fajtával díjugratásokon és díjlovaglásokon is. Élénk vérmérseklítű, de szelíd és tanulékony.

Kép

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar melegvérű - Sportló

A magyar melegvérű (vagy ahogy még ismert: Magyar Sport ló) a magyarországi Mezőhegyesi Megyei Méntelepen tenyésztették ki. Különböző magyar lófajták válogatása (Kisbéri félvér, Gildran, Furioso North Star és Nonius) , és keresztezése során keletkezett ez a fajta ("melegvérű sportló"), Holsteiner, Hannoverian, és a Dutch warmblood fajták mintájára. A méntelep képes volt olyan melegvérű lovakat tenyészteni, amelyek képesek voltak mindenre amire a modern sportlovak: díjlovaglás, díjugratás, eventing és combined driving. A híresebb nemzetközi versenyzők (mint például Randi:John Whitaker lovas) sok versenyt megnyertek már, töbek között Gottemberg-ben, Valkensward-ban, Dublin-ban, Monterrey-ben és Párizsban is. Heritage Poker (Marcus Beerbam lovas) megnyerte a Volvo világbajnokságot.

 

A fajta magassága: 16-17 marok, és minden színben (egyszínű!) előfordulnak. A magyar melegvérű egy könnyed, nagyon elegáns, szép, nemes-ló testtartással, eleven, kivételesen okos és jó testalkatú.

 

Nagyon szigorú tenyésztés biztosítja a fajta sajátosságainak megőrzését: minden tenyészállatra odafigyelnek,minden ló engedélyezett vagy képesített a tenyésztők bizottsága által, valamint sportlói minősítéssel is rendelkezniük kell.

 

Hucul-Carpathian

2008.07.28

Kép A Kárpátok "kis" pónija, melynek származási helyéről sokaknak megoszlika  véleménye.
Egyesek, magyar fajtának vélik, de ha más nemzetiségűeket kéárdezünk, mást mondanak.
Így, talán az a legjobb, ha megmarad bennünk a Kárpátok elnevezés, mert ami biztos az az, hogy a Kárpátokban él.
Melegvérű póni,de már a jégkorszak előtti időkből származik. Nevét egy népcsoportról kapta. Helyét kiválóan megállja a hegyes területeken, utakon, dombokon. Kialakulására a Tarpán ló lehette a legnagyobb hatással, ill. a Tarpán volt a kiindulási állomány. Úgy vélik, hogy a Tarpánt keleti vérvonalú lovak kísérték valamikor. Igénytelen fajta, a hidegben is megállja a helyét, ugyanakkor erős és tanulékony póni.

 

Jellemzői

A fej nemes, közepes méretű, a nyak széles, közepesen hosszú, a mar lapos, a hát hosszú, a törzs rövid, a farok mélyen tűzött, ugyanakkor a farok és a sörény dús.
Mellkasa mély, lábai erősek, ugyanez jellemzi a patát is.
Marmagassága: 135 cm
Színe a pej, tarka és a fakó.

 

Hasznosítása

Munkalónka tartják, fogat- és mállháslónak.

Kép

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gidrán

2008.07.28

Kép Magyarországi mezőhegyesi méntelepen tenyésztették ki 1816-ban, az Arabian fajta egyik egyedével (Siglavy Gidran).
1817-ben ez a gesztenyepej/pej színű csődör 6 csikót nemzett arabian, turkish, transylvania, Spanish-Naples fajta kancákkal.
Később ezek a csikók Mezőhegyesre kerültek, és ott a fajta alapítói lettek.
1820-ban a spanish-naples kancának csikója született, 2, Gidrán, és ő lett a fajta alapítója.
1855-is a Gidrán fajta anyaállatai 33% arabian, 22% transilvanian, 16% spanish, 16% noniusz, 6% hungarian natives és 6% gidrán kancák voltak. Aztán megjelent  az Angol telivér és 1839-ben 3 generáción keresztül használták a fajta "utólagos" fejlesztésére. Shagya Arabian csődörökkel mégtovább fejlesztették a fajtát. Az "eredmény" a fajta másik típusa lett, amely kiváló vágta és ugróképességekkel rendelkezett.
A modern gidrán fajta tehettséges lovaglásban és driving-ban (lovaskocsiknál). Továbbá különösen ismertek az atlétikai képességeikről, jól kiegyensúlyozott vérmérsékletükrőlés izmos testfelépítésükről.

 

Kép Kép

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Furioso-North Star-Mezőhegyesi félvér

2008.07.28

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mezőhegyesi félvér - Furioso-North Star

Származása


Az 1785-ben alapított mezőhegyesi ménesben kialakult fajta. A fajta kialakulása 1841-től veszi kezdetét, amikor a 3. és a 8. számú pej ménes kancáit a Furioso nevű pej angol telivér ménnel kezdik fedeztetni. Két mén ivadéka alapított geneológiai vonalat ménesben.
Mezőhegyesre került 1852-ben a North Star nevű szintén angol telivér mén, amelyik 6 éven át fedezi a pej ménes főleg angol hátterű kancáit. Geneológiai vonalat a North Star IV. és a North Star VI. törzsmének alkottak.
A két törzsalapító felmenői között számos közös ős található, ezért a furioso kancákat north star ménekkel és viszont fedeztették.
A furioso-north star kialakulása idejére már elegendő tapasztalatokat szereztek az angol telivérrel. Világosan látták, hogy az ismételt angol telivér keresztezések túl finom, ideges, hámos munkára alkalmatlan egyedek egész sorát adják. Ezeknek hasznát a magyar paraszt sem vehette.
A mezőhegyesi félvér (a Furioso-North Star) előállításánál a rámás, csontos, tömeges félvér lovak előállítása volt a cél, amelyet a tenyésztők széles tábora és a felhasználó hadsereg is univerzálisan alkalmazni tudott. A fajta kialakulására lényegében a négy vonalalapító (Furioso-2, Furioso-3 és North Star 4, North Star 6) és kisebb mértékben Deutscher Michel angol telivér utáni ivadékok nyomták rá bélyegüket.
Bár fedezett a törzsben - a nemesség, az acélosság, a győzősség formálása érdekében - több angol telivér mén is, ezek vonalalapítóként nem kaptak lehetőséget. Az F 1 ménutódokat a fajtában nem tenyésztették tovább, az F 1 kancákat a mezőhegyesi tenyésztési szisztéma elvei szerint mindig furioso ménekkel fedeztették. Visszazártak.

Külleme

Nemes, tömeges angol félvér. Nagy rámájú, erős testalkat jellemzi. Középnehéz hámos és hátas típusú. Feje egyenes vonalú, nemes. Hosszú, karcsú, izmos, középmagasan illesztett nyaka van.
Baltavágása kifejezett, hosszú, magas, izmos mar jellemzi. Háta középhosszú vagy rövid, kötése feszes. Fara jól izmolt, többnyire tojás vagy dinnyefar. Mellkasa mély, de emellett elég dongás is. Hosszú, széles, dőlt lapockája van. Küllemi korrektségére mindig nagy gondot fordítottak. Lépése, ügetése térnyerő, lendületes vágtájú.
Bottal mért marmagassága 162-168 cm
Szalaggal mért marmagassága 171-180 cm
Övmérete 190-200 cm
Szárkörmérete 21-23 cm
Színe pej. Ritkán fekete, sárga.

Felhasználása, értékmérő tulajdonságai


A Furioso-North Star fajta elég erőteljes és tömeges volt ahhoz, hogy fogatos lóként elvégezze a hadsereg szállítási munkáit, de megőrizze az angol félvér nemességét, laza mozgását, ami által a vadászlovaglások kedvelt hátaslovává vált. Ez a kettősség jellemzi ma is ezt a szilárd szervezetű lófajtát. Tenyészkörzetei mindig a kötött talajú területeken voltak és maradtak. Mezőhegyes, Békés, Csongrád, Szolnok (Nagykunság, Karcag), Szabolcs-Szatmár beregi része. Itt a mezőgazdasági munkában tesz kitűnő szolgálatot. A lovassportok területén szinte mindenütt jól használhatók. Eredményes díjlovak, military sportban használt egyedek, sőt fogatsportban világbajnokok kerültek ki a fajtából.
A Furioso-North Star meg tudta őrizni eredeti fajtajellegét és nyugodt vérmérsékletét, ezért a munkában, sportban, szabadidőben egyaránt ideális társat kínál.

A fajta jelenlegi helyzete, várható szerepe


A jelenlegi helyzet a mezőhegyesi félvér esetében sem érthető meg a közelmúlt történéseinek ismerete nélkül. 1961-ben a mezőhegyesi félvér is új helyre került. Előbb a Nagykunsági Állami Gazdaságba, majd a Kiskunsági Állami Gazdaságba. Az új helyen a lovakhoz való kötődés, a közgazdasági környezet nem biztosította a fajta múltjának megfelelő szintű tenyésztést. 1962-tól a fajtatiszta tenyésztés elvén is csorba esett. Idegen fajtájú ménektől várták a megoldást.
Mindezek egyedüli eredménye a létszám csökkenése, a genetikai érték háttérbe szorítása, értékes kancacsaládok felszámolódása, a tenyészanyag heterogénné válása lett.
A jelenlegi mezőhegyesi félvér kancaállomány túlnyomó többsége népies jellegű tenyészanyagra vezethető vissza. A mének között is előfordulnak ilyenek.
Az utóbbi néhány évben megindult tenyészanyag import révén mind Romániából, mind Szlovákiából olyan egyedek kerültek a magyar tenyésztésbe, amelyek az eredeti mezőhegyesi háttérrel rendelkeznek. A fajta népszerűsége egyre nő. A törzskönyvi ellenőrzésben állók száma közelíti az ötszáz egyedet. Több százra tehető az egyesületi tagok száma is. A fajta fontos géntartalék. Eredeti genetikai szerkezetét illetően kuriózum számba megy Európában. E tekintetben egyetlen más fajtához sem hasonlítható. Ezt az állapotot épp a jobb értékesítési lehetőség érdekében célszerű fenntartani. A nagyobb sportteljesítmény felmutatása miatt erőteljesen csábít az angol telivérrel való (ismételt) keresztezés. A haszonegyedeknél ez nyilvánvaló, tenyészegyedeknél a fajtaidentitás miatt ez átgondoltan végezhető.

 

Lipicai

2008.07.26

Eredete

A fajta eredete több, mint 400 évre vezethető vissza.
A fajta kiala-kításában összesen 8 mén vett részt melyek mai is elismert vonalat alapítottak.
Elsőként ugyancsak spanyol ősöktől, de a dán  királyi ménesben 1765-ben  született PLUTO nevű, szürke mén került Lipicára. 
Pluto-t követte 1774-ben  a nápolyi királyság legjobb spanyol fajtájú méneséból származó fekete CONVERSANO.
A csehországi Kladrubból érkezett az 1779-ben született fakó mén, a modern fogatsportban kiemelkedő teljesítményt nyújtó FAVORY törzs alapítója.
Favoryval együtt vásárolták meg a lipicai ménes számára az 1773-ban Spanyolországban született, ekkor már 10 éves MAESTOSO-t is.
1803-ban  vétel útján került  a ménesbe a Nápolyból származó pej színű, akkor 13 éves NEOPOLITANO.
1816-ban megérkezett a Schwarzenberg herceg által 1811-ben elletett SIGLAVY nevű saját tenyásztésű, de erdeti arab ősöktől származő arab mén, mint a hatodik eredeti lipicai törzs.
Az 1815-ös visszavonuláskor Mezőhegyesen maradtak.
A lipicai ló Mezőhegyesi korszakában jelent meg a hetedik tözrzs, gróf Bethlen Pál erdélyi ménesében született INCITATO ivadákaiból.
A nyolcadik törzs, a TULIPÁN a Jankovich-Bésán család Horvát-Szlavóniában fekvő terezováci birtokán született erdeti spanyol kancából.

 

Jellemzői

A lipicai fajta jellegzetessége a testtömeghez képest nemes vonalú, elég nagy kosfej, mely azonban nem durva.
Szemei nagyok, élénkek, értelmet mutatóak.
Feje inkább alacsony tűzésű.
Nyaka ívelt, izmos magas illesztésű.
Ebből adódóan marjára ráborul gazdag izomzata, és a mar elmosódott.
Háta közepesen hosszú, széles, jól izmolt, ennek ellenére gyakran puha.
Ágyéka hosszú, széles, jól izmolt, erős, ezért jól kötött.
Fara kifejezetten széles, igen jól izmolt, alma- vagy dinnyefar.
Igás, hintós jellegének megfelelően szügye széles, feltünően jól izmolt.
Mellkasa inkább dongás, mint mély, ami maga után vonja lapockájánka merdekségét.
Ízületei, inai szárazak, szikárak, csontjai tiszták.
hátulsó lábai gyakran kardosak, és elől-hátul előfordul a kissé merdek csüd.
Küllemi jellegéből adódóan mozgása nem túl térölelő, hanem igen akciós.

 

Kép

 

 

 

 

Méretei

marmagasság bottal: 152-162 cm
szalaggal: 163-171 cm
övmérete: 185-197 cm
szárkörmérete: 21-23 cm
Színe általában szürke, de kisebb gyakorisággal a feket és pej színváltozat is.

 

Hasznosítása

A barokk stílus klasszikus képviselője. Igen tanulékony, nagyon engedelmes, jó munkakézségű, kemény, ellenálló, nem túl nagy igényű fajta.
Mozgása egyedülálló, ami ruganyosságában, akciósságában jut kifejezésre.
Ausztriában a Bécsi Spanyoliskola kizárólag lipicai ménekkel mutatja be világhírű produkcióját.
Magyarországon elsősorba fogatló, Abonyi Imre, Bárdos Györy és a Lázár testvérek fogythajtó világbajnokaink is mind lipicai lovakkal érték el sikereiket.
A mai magyar fogathajtó válogatott mezőny 80%-a lipicai lovakból áll.
Különleges értéke, hogy 400 éve fajtatisztán tenyésztik.
Lótenyésztők Világszövetsége (LIF) szerint lipicai lónka csak az tekinthető, amely apai oldalról a hat klasszikus, valamint az Incitato és Tulipán  törzsekeb atrtozó, anyai oldalon pedig a 12 klasszikus kancacsaládra vagy a LIF által elfogadott egykori tradicionális ménesek kancacsaládjaira visszavezethető ősökkel rendelkezik.
Ily módon a fajtát quasi zárt törzskönyvben tenyésztik.

 

Állománya

Magyarországi kancaállománya az utóbbi évtizedekben megtöbbszöröződött, mára maghaladja a 400-at.
A főménes a Szilvásváradi Álalmi Ménesgazdagás (igazgatója:Dallos Andor) mintegy 80 kancával 15 kancacsaládot trat fenn és valamennyi törzset tenyészti, több jelentős állománnyal rendelkező magánménes is van.
Európa jelentősebb ménesei - származási helyén a szlovéniai Lipicán kívül - az ausztriai Piberben, a horvátországi Dakovoban,a  romániai Fogarason és a szlovákiai Kistapolcsányabn.

Kép Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisbéri félvér

 

A Kisbéri félvér elsősorban Telivér fajtából fejlődött ki. A fajta ivadékai tehetségesek voltak, versenyképesek. Meg kell említenünk Kincsemet, a verhetetlen kancát, aki új utat nyitott a "Guinness Book of World Records" könyvébe a töretlen 54 versenyével, és a kisbéri ménesben látta meg a napvilágot. 

A Kisbéri mén nemcsak permanens a telivérek versenyének történetében, de ezenkívül egy félvér ló, amelyik a "világ egyik legszebb sportlova". Alapítója a  Kisbéri ménes, Magyarországon. A méntelep 1853-ban létesült 15.000 holdon, ahol gondosan kitervelték és figyelték a tenyésztő programot, segítve egy új típus kibontakozását. Az új fajtában minden megtalálható, amire vágyni lehet egy sportlóban: alkalmazkodó, atlétikus, élénk és temperamentumos.

A szövetség tenyészcélja egy kiváló teljesítményű ló, mely ugyanakkor gyönyörű, kitartó, eszes, kiegyensúlyozott és tökéletes karakterű. A Kisbéri félvér lovak alkalmasak az összes lovassportra.

A fajta kialakulása:

A fajta a Kisbér nevű helységről kapta a nevét, ahol 1853-tól színvonalas lótenyésztés folyt. A ménes megalakulásától a nemesvérű ló tenyésztését volt hivatva szolgálni. Mivel ekkor a kor lova kétségtelenül az angol telivér volt, 1860-ban már nemzetközileg is jelentős számú és főleg minőségű angol telivér gyűlt össze Kisbéren. Emellett Kisbéren mintegy 100-150 vegyes származású tenyészkanca is állott. Ennek célja a katonaságnak megfelelő huszárló biztosítása és az országos fedezőmén-állomány utánpótlásának megteremtése volt. Ezen a kancaanyagon egyre inkább és folyamatosan angol telivér fedezőméneket alkalmaztak. E tenyésztés hatására kialakult egy angol telivérhez közel álló, de annál tömegesebb, feltétlen nyugodtabb, nagyobb munkakészségű és különösen korrektebb küllemű hátasló típus. Az így előállított félvér mének az országos fedezőmén igényt teljes mértékben kielégíteni és a telivért pótolni tudták. Másod-, harmadosztályú telivér mének helyett Kisbér elsőrangú félvéreket tenyésztett a köztenyésztés számára. A századfordulón ezek a félvérek már nevet szereztek maguknak, hogy aztán Európa lovat kedvelő társadalma évtizedekig rajongjon a kisbéri félvérért.

A mezőgazdaság intenzívebbé válásával egyre erőteljesebben fogalmazódott meg a kisbéri félvér tömegesítésének igénye. E folyamat során előbb a kiemelkedő örökítő erejű telivérek után állítottak fel törzsméneket a félvér ménesben, majd mezőhegyesi félvér mének felállítására is sor került. Utóbb kiderült igen nagy haszonnal.

Geneológiai vonalat alapított a fajtában Deutscher Michel, Dunure, Fenék, Slive, Gallion, Kozma, Maxim, Filou, Shannon. Kanca oldalon igen értékes ménnek bizonyult North Star XXV, Willlilam Rufus, Furioso XXXIII, Montbar.
A II. világháború előtt az azonos tenyésztési technikával létrehozott trakehneni fajtából állítottak fel törzsméneket a kisbéri félvér ménesben. Három mén bizonyult ígéretesnek. Széplak, Formás, Lobogó. Karrierjüket a II. világháború kettétörte. Lobogó geneológiai vonala teljesen felszámolódott. A másik kettő geneológiai vonala ma is él.

1945-ben több jóminőségű tenyészmént és kancát elhurcoltak, így hogy javítsák a fajtát, más vérvonalat is használtak a tenyésztés során. Ennek ellenére a fajta fenntartása veszélybe került, kevesebb, mint 2000 Kisbéri félvér volt a világon, a kihalás fenyegette. Ma elfogadott kersztezések: Trakehner, Telivér, Arab, Anglo-Arab, Shagya Arab és a Selle Francais egy négy generációs pedigrével és 15,2 marok minimum magassággal. Az összes tenyészmént felülvizsgálják és a bizottság engedélyezheti a tenyésztést.

Főbb méntörzsek: Angol telivér, Arab telivér és F-1, Bob herceg-, Dunure-, Filou-, Forintos-, Formás-, Furioso-, Hadfi-, Kozma-, Maxim-, Ozora-, Rakéta-, Ramzes-, Shannon-, Szemafor-, Széplak-, Szikrázó törzs, Trakheneni és F-1.

Tulajdonságai:

Az angol telivér jellegéhez közel álló, magas félvér típus. A küllemre történő szigorú szelekció miatt a telivértől korrektebb. Határozottan hátas típus, de könnyebb hámos munkára is alkalmas. Feje nemes, szikár, egyenes profilvonalú. Nyaka hosszú, jól ívelt, többnyire középmagasan illesztett, de gyakran előfordul közöttük alacsony nyakillesztésű egyed is. Marja a telivér hatásnak köszönhetően magas, hosszú, hátba nyúló. Lapockája dőlt, hosszú, eléggé szabad mozgású, de e tekintetben kifogásolható egyedekkel is találkozunk. A hát gyakran előremélyedt. A far jól izmolt, gyakran almafar. A mellkas a magas félvér jellegnek megfelelően mély és kevésbé dongás. A lábállás ritkán kifogásolható.

 

Bottal mért marmagassága:

160 - 170

Szalaggal mért marmagassága:

168 - 178

Övmérete:

175 - 195

Szárkörmérete:

20 - 21,5

Színe:

Minden színben megtalálható, ami magába foglalja a Palomino-t és a Bucksin színt is, de a tarka Kisbéri nem elfogadott. Leggyakoribb: sárga, pej, előfordul szürkében és ritkán feketében.

A kisbéri félvér lovak a lovassport valamennyi ágában eredményesen használhatók. Bár a fajta kétségtelenül veszített a századfordulón, a két világháború közötti megalapozott híréből, ma is kiemelkedik a lófajták közül acélosságával, robbanékonyságával, keménységével és nemességével. E tulajdonságai miatt nemcsak a hobby lótartók, hanem a teljesítménysportokat folytatók körében is igen kedvelt.

A fajta jó néhány egyedében megmutatkozó kiemelkedő lovagolhatósági tulajdonság (a populáció átlagához viszonyított nagy szelekciós differenciál) a sportirányban folytatott szelekció eredményességére hívja fel a figyelmet. 

Jelene és jövője

A magyarországi lófajták közül a kisbéri-félvér rendelkezik a legtöbb törzskönyvi ellenőrzés alatt álló egyeddel. Számuk több mint ezer, s az ország egész területére kiterjed. Nagyobb egyedsűrűséggel található a kisbéri-félvér lófajta Tolna, Fejér, Komárom az Alföldön Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Jelentős populációi vannak Pest, Nógrád, Vas megyében. Tenyésztő egyesülete megalakulása óta a fajta egyedeinek minősége egyre javul. Jelentősek és ismétlődőek az egyes egyedek küllemét, tenyész- és sportértékét bemutató, illetve minősítő szemlék. A fajta jelentősége a jövőben minden bizonnyal nő. A szervezett tenyésztés keretei, a jól megfigyelhető tudatformálódás biztosíték lehet a fajta megőrzésére, létszámának gyarapodására. A sajátteljesítmény-vizsgák kiterjedtebbé válásával a genetikai érték, a sportirányú átörökítő-képesség javulásával számolhatunk.

 

Forrás:

- Jenna2,
- http://www.kisberigidran.hu/ 
- részletek Páger István: Lovasnemzetünk múltja és jövője c. szakdolgozatból SE-TSK Lovaskultúra oktató szak, 2007

Az oldalon található lófajták másolása szerzők engedélye nélkül szigorúan tilos, és szerzői jogot sért!

Kép: http://www.kisberigidran.hu/

 Ez az egy viszont a Lovasok.hu-ról van! A többi erről-->

Amiért nincs időm saját leírást adni ezért felkerestem egy oldalt ahol megtalálhatók ezek az információk. http://www.snoopy.eoldal.hu/cikkek/magyar-lofajtak-/ ez az az oldal!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Adult Dosage Amoxicillin Lessevy

(Lessevy, 2019.09.26 10:07)

Levitra Brand Online Propecia Attrici [url=http://addrall.com]ordering alli online[/url] Proscar Y Propecia Generic Clobetasol Clobetasol Propionate Amex Price Shop Denver

Keflex And Pregnant Women EllDani

(EllUnsarl, 2019.09.25 09:42)

Propecia Ottawa No Prescription [url=http://ausgsm.com][/url] Cephalexin For Head Cold Propecia After 10 Years Testosterone Levels

Pharmists In Canada Cialis Lessevy

(Lessevy, 2019.09.06 23:18)

Droga Kamagra Acheter Viagra Sans Ordonnance Au Canada Propecia From Canada [url=http://genericvia.com]viagra[/url] Generico Proscar Propecia

Benzac Ac EllDani

(EllUnsarl, 2019.09.05 00:17)

Clonidine Overnight [url=http://viaapill.com]buy viagra online[/url] Fedex Provera Us Overnight Shipping C.O.D. Online

Viagra Ireland Kellealty

(Kellealty, 2019.03.12 00:42)

Real Zentel On Sale Levitra Canadian Pharmacy [url=http://drugsir.com]cialis 5mg best price[/url] Achat Tadalis Sx 10 Mg Cephalexin 500mg Excessive Sweating Inhouse Pharmacy